isännöintiNäin isännöitsijän vaihto etenee
Isännöitsijän vaihtaminen saattaa tuntua monimutkaiselta prosessilta, mutta oikeastaan se ei ole. Kaikki lähtee taloyhtiön hallituksesta, he tekevät päätöksen isännöitsijän vaihdosta. Vaikka isännöitsijän vaihtaminen ei olisi ajankohtaista, kannattaa toimijoita kilpailuttaa aika-ajoin – eihän sitä tiedä, vaikka uusi helmi löytyisikin sattumalta.

Iskeekö valinnan vaikeus?
Kun kilpailutusta aletaan tehdä, kannattaa ottaa kattava kirjo tarjouksia vastaan. Sekä isoilta että pieniltä toimijoilta. Ikinä ei voi tietää, keneltä tulee parhain tarjous. Huomion arvoista on, että se kallein ja isoin ei ole aina paras vaihtoehto. Myöskään pieni kuukausiveloitus ei välttämättä takaa edullisinta kokonaishintaa. Monesti pienemmiltä yrityksiltä saa asiakasystävällisempää ja henkilökohtaisempaa palvelua. Mikäli on mahdollista, hallituksen kannattaa aina haastatella sopivia kandidaatteja, jotta saa ensivaikutelman isännöitsijästä. Näin päätös uudesta isännöitsijästä saattaa olla helpompaa, esimerkiksi kaikkien kanssa henkilökemiat eivät vain kohtaa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksella on täysi päätäntävalta isännöitsijän vaihdosta. Irtisanominen, uuden valinta ja kaikki vaihtoon liittyvä toiminta voidaan hoitaa yhdellä hallituksen päätöksellä. Poikkeuksena voi olla, että taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla pykälä, jossa isännöitsijän valinta on määrätty yhtiökokouksen päätettäväksi.

Mikä irtisanomisaika?
Isännöitsijäsopimukset ovat aina yritysten välisiä sopimuksia, eikä tämän vuoksi siinä sovelleta kuluttajansuojalakia. Sopimuksessa on määritelty siis kaikki tiedot kohteesta, suoritettavista tehtävistä, vastuista ja muista tärkeistä asioista. Esimerkiksi irtisanomisaika määritellään ainoastaan sopimuksessa. Isännöintiliiton yleisissä sopimusehdoissa on suositus, että irtisanomisaika on kolme kuukautta, mutta poikkeuksiakin voi olla.

Matka vanhasta uuteen
Kun uudesta isännöitsijästä on päätetty, irtisanominen tehty ja uusi sopimus allekirjoitettu, tulee vaihdoksen aika. Uudelle isännöitsijälle tulee antaa tilien käyttöoikeudet isännöintivastuun vaihtopäivästä lähtien. Hallituksen pitää tehdä vaihdosta kokouspöytäkirja, josta toimitetaan ote myös isännöitsijälle ja pankille.
Vanha isännöitsijä tekee tilinpäätöksen tai välitilinpäätöksen, mikäli vaihto on tehty kesken tilikauden. Vanhan isännöitsijän pitää myös luovuttaa uudelle isännöitsijälle kaikki taloyhtiön dokumentit ja tiedot, kun irtisanomisaika on päättynyt. Isännöitsijät sopivat tästä yleensä aina keskenään, joten hallituksen ei tarvitse huolehtia tietojen siirtymisestä.
Uuden isännöitsijän ensimmäisiä tehtäviä on ilmoittaa sopimuskumppaneille uudesta laskutusosoitteesta ja vaihtaa pankkiyhteydet itselleen. Isännöitsijän tulee suorittaa katselmus uudessa kiinteistössä, jotta hän tietää millainen kohde on kyseessä. Hän perehtyy taloyhtiön toimintaan ja sopii hallituksen kanssa keskenään toimintatavoista, joilla lähdetään hoitamaan taloyhtiön hallintoa.

Pyydä Kiinteistötarina Isännöinti isännöitsijä vierailulle Tampereen seudulla täyttämällä tietosi tänne tai ota yhteyttä: isannointi(at)kiinteistotarina.fi