Isännöitsijäntodistus – asuntokaupan tärkein asiakirja

Oletko koskaan miettinyt miksi isännöitsijäntodistus maksaa? Isännöitsijäntodistus ei ole vain mikä tahansa paperin palanen, se on myöhemmin niin myyjän kuin ostajankin tuki ja turva.

Kun pyyntö isännöitsijäntodistuksesta saapuu isännöintitoimistolle, tarkistetaan ensin huoneiston ja taloyhtiön perustiedot sekä osakkeenomistajat. Sen jälkeen tarkistetaan, että maksuasiat ovat kunnossa eli katsotaan, onko jäänyt maksamattomia vastikkeita ja varmistetaan huoneistonlainaosuudet.

Isännöitsijän tehtävänä on katsoa, että huoneiston remontit ja korjaukset taloyhtiössä on merkattu asianmukaisesti todistukseen. Lopuksi isännöitsijä allekirjoittaa todistuksen ja samalla vastaa tietojen oikeellisuudesta.

Isännöitsijäntodistus on asuntokaupan tärkein asiakirja. Isännöitsijäntodistuksen avulla ostaja perustaa tietonsa asunnosta faktoihin. Myyjälle taas isännöitsijäntodistus on kuin henkivakuutus, sillä todistuksessa mainituista asioista ei voi koitua enää myyjälle myöhemmin harmia.

Kiinnitä huomiota näihin asioihin isännöitsijäntodistuksessa:

  1. Poikkeaako velaton hinta myyntihinnasta? Mikä on mahdollinen velkaosuus, miten sen voi maksaa pois?
  2. Vastikkeet ja maksut. Rästit?
  3. Tulevat ja menneet korjaukset, niiden säännöllisyys.
  4. Liikehuoneistot, oma vai vuokratontti, osakkaiden lunastusoikeus osakkeisiin, entäpä tyhjän naapuritontin kaavoitussuunnitelma?
  5. Yhtiön strategia ja kehittämissuunnitelma, onko olemassa?
  6. Taloyhtiön taloudellinen tilanne
  7. Jälkilaskelma eli vastikerahoituslaskelma. Ovatko vastikkeet riittäneet kuluihin?

Isännöitsijäntodistus on voimassa kolme kuukautta. Kun asunto on myyty, se liitetään mukaan kauppakirjaan.

You Might Also Like