Kilpailuta isännöinti


Näin isännöitsijän vaihto etenee
Isännöitsijän vaihtaminen saattaa tuntua monimutkaiselta prosessilta, mutta oikeastaan se ei ole. Kaikki lähtee taloyhtiön hallituksesta, he tekevät päätöksen isännöitsijän vaihdosta. Vaikka isännöitsijän vaihtaminen ei olisi ajankohtaista, kannattaa toimijoita kilpailuttaa aika ajoin vertailun vuoksi. Usein kilpailutus onnistuu netin kautta, lomakkeen täyttämällä.

Iskeekö valinnan vaikeus?
Kun kilpailutus aloitetaan, kannattaa ottaa kattava kirjo tarjouksia vastaan sekä isoilta että pieniltä toimijoilta. Huomionarvoista on, että kallein ja isoin ei ole aina paras vaihtoehto. Myöskään pieni kuukausiveloitus ei välttämättä takaa edullisinta kokonaishintaa, koska erillisveloituksen määrä voi nousta merkittäväksi. Monesti pienemmiltä yrityksiltä saa asiakasystävällisempää ja henkilökohtaisempaa palvelua. Mikäli on mahdollista, hallituksen kannattaa aina haastatella sopivia kandidaatteja, jotta saa hyvän vaikutelman isännöitsijästä. Perehtynyt isännöitsijä myös suorittaa katselmuksen uudessa kiinteistössä, jotta hän tietää millainen kohde on kyseessä. Näin päätös uudesta isännöitsijästä on helpompi, henkilökemioilla on suuri merkitys!

kiinteistötarinaAsunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksella on täysi päätäntävalta isännöitsijän vaihdosta. Irtisanominen, uuden valinta ja kaikki vaihtoon liittyvä toiminta voidaan hoitaa yhdellä hallituksen päätöksellä. Poikkeuksena taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla pykälä, jossa isännöitsijän valinta on määrätty yhtiökokouksen päätettäväksi.

Mikä irtisanomisaika?
Isännöitsijäsopimukset ovat aina yritysten välisiä sopimuksia, eikä tämän vuoksi siinä sovelleta kuluttajansuojalakia. Sopimuksessa on määritelty siis kaikki tiedot kohteesta, suoritettavista tehtävistä, vastuista ja muista tärkeistä asioista. Esimerkiksi irtisanomisaika määritellään ainoastaan sopimuksessa. Isännöintiliiton yleisissä sopimusehdoissa on suositus, että irtisanomisaika on kolme kuukautta, mutta poikkeuksiakin voi olla.

Matka vanhasta uuteen
Kun uudesta isännöitsijästä on päätetty, irtisanominen tehty ja uusi sopimus allekirjoitettu, tulee vaihdoksen aika. Uudelle isännöitsijälle tulee antaa tilien käyttöoikeudet isännöintivastuun vaihtopäivästä lähtien. Hallituksen pitää tehdä vaihdosta kokouspöytäkirja, josta toimitetaan ote myös isännöitsijälle ja pankille. Edellinen isännöitsijä tekee tilinpäätöksen tai välitilinpäätöksen, mikäli vaihto on tehty kesken tilikauden. Vanha isännöitsijä luovuttaa uudelle isännöitsijälle kaikki taloyhtiön dokumentit ja tiedot, kun irtisanomisaika on päättynyt. Isännöitsijät sopivat asioista keskenään, joten hallituksen ei tarvitse huolehtia tietojen siirtymisestä.

Uuden isännöitsijän ensimmäisiä tehtäviä on ilmoittaa sopimuskumppaneille uudesta laskutusosoitteesta ja vaihtaa pankkiyhteydet itselleen. Isännöitsijä perehtyy taloyhtiön toimintaan ja sopii hallituksen kanssa toimintatavoista, joilla lähdetään hoitamaan taloyhtiön hallintoa.

Pyydä Kiinteistötarina Isännöinti isännöitsijä vierailulle Pirkanmaalla täyttämällä tietosi tänne tai ota yhteyttä: isannointi(at)kiinteistotarina.fi tai puhelimitse 050 524 1039.