Taloyhtiön kunnossapito

Isännöitsijällä on tärkeä tehtävä huolehtia siitä, että sekä taloyhtiö että piha-alue pysyvät kunnossa. Säännöllisellä kunnossapidolla varmistetaan asuntojen arvon pysyvyys. Jokaisessa taloyhtiössä tulee remontin tarvetta ja isännöitsijän on osattava huolehtia, että asiat hoidetaan ajallaan.

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että taloyhtiön hallitus esittää vuosittain yhtiökokouksessa kirjallisen kunnossapitotarveselvityksen. Selvityksen pohjalta osakkaat keskustelevat seuraavan viiden vuoden aikana tehtävistä toimenpiteistä ja niiden tarpeesta. Hyvin huolletussa taloyhtiössä perusteellisen kuntoarvion voi teettää viiden vuoden välein. Kuntoarvion jälkeen asiantuntija tekee hallitukselle ehdotuksen kunnossapitosuunnitelmasta. Yhtiökokous hyväksyy suunnitelman ja isännöitsijä huolehtii, että tarvittavat toimenpiteet hoidetaan suunnitelman mukaan.

Taloyhtiössä suoritettavat remontit ovat normaali osa yhtiön kunnossapitoa. Putket, julkisivut ja ikkunat elävät omaa elämäänsä ja vaativat perusteellisempaa huoltoa aika-ajoin. Putket kuluvat noin 40-60 vuodessa, jonka jälkeen ne tulee uusia. Remontteja ei kannata pelätä, vaan päinvastoin olla osakkaana itsekin aktiivinen ja huolehtia siitä, että tarvittavat kunnossapitotyöt hoidetaan. Viivytellyt remonttitarpeet ja remonttien lykkääminen aiheuttavat vain lisäkustannuksia taloyhtiössä. Hyvä suunnitelma ja siinä pitäytyminen on siis koko taloyhtiön etu.

Moni osakas pelkää remontteja korkeiden kustannusten vuoksi. Ennakointi ja asioiden perustelu hyvin auttaa tässäkin asiassa. Seuraavassa artikkelissa on esitelty keinoja rahoitusmuotojen kartoittamiselle suurissa remonteissa.

You Might Also Like